Коментар на интервю от 27.02.2015 с д-р Енчев, публикувано в bliz.bg

Обръщаме се към от името на семействата на деца с хидроцефалия във връзка със следното интервю с д-р Енчев относно заболяването хидроцефалия: http://www.blitz.bg/article/41045

Заглавието на статията е извадено от контекста на казаното от д-р Енчев и създава грешно впечатление за образа на майките на деца със хидроцефалия. Майките на деца със хидроцефалия не сме алкохолички.

Действително здравословният начин на живот преди и по време на бременност увеличава шансовете за здраво бебе. Но това не значи, че когато бебето се роди с хидроцефалия, майката е приемала алкохол или съзнателно се е подлагала на други вредни въздействия. Голям дял от случаите на хидроцефалия са в следствие на други увреждания, на лекарски грешки при раждането или просто на стечение на обстоятелствата.

С подобно заглавие поставяте майкте на деца с хидроцефалия в позиция да се защитават. Животът ни е изпълнен с редица предизвикателства и считаме, че заслужаваме подкрепа от медиите и професиопнално отношение. В тази връзка бихме искали да смените снимката и заглавието на статията с такова, което не уронва името ни и е коректно по отношение на фактите.

Още една важна точка, която трябва да коментираме е съществуването на пациентска/родителска организация, за която д-р Енчев говори в края на интервюто. Не само, че развиваме активна дейност сред родителите и поддържаме информационен портал и форум, но и сме базирани във Варна. Страницата на организацията ни се намира лесно от всички интернет търсачки и с нас непрекъснато се свързват нови родители от цялата страна: www.sbhb.org

 

Категория: