Намалено зрение поради хидроцефалия- възможности за лечение в България и чужбина

2 мнения / 0 new
Последно съобщение
Antoaneta Ivanova
Намалено зрение поради хидроцефалия- възможности за лечение в България и чужбина

Тема относно проблемите със зрението, последица от Хидроцефалия.
Всеки, който желае да сподели опит при лечение на детето си.
Каква е диагнозата , реалните проблеми със зрение какви са накратко,
и при кои специалисти сте получили подобрение, вкл. и в чужбина ако се намират.
Пускам темата, понеже една майка днес ме пита за детето си- на 4г е с хидроцефалия. Има намалено зрение ,криви едното око, и двама независими лекари в София са й казали, че има увреден очен нерв. Единият лекар предложил да оперира окото, колкото да не се криви. А другият казал ,че няма смисъл и няма какво да се направи. Майката търси информация за клиники в чужбина и се чуди какво да предприеме. Ако имате нещо по въпроса, да й помогнем.

tania
Намалено зрение поради хидроцефалия

              Здравейте! Моето дете е с диагноза хидроцефалия. На 10 месеца започна да криви дясно око. Сега е на 8 г. От тогава я наблюдава и лекува офталмолог педиатър Д-р Лиляна Димитрова в "Токуда" София. Детето е с далекогледство, амблиопия /мързеливо око/, страбизъм /кривогледство/ и астигматизъм. До миналата година имаше различен диоптър на двете очи. Сега вече е изравнен и намален 1 на 1. От около година използваме опторатори /лепенки/ - затваряме здравото око за да стимулираме мързеливото. Има напредък и подобрение. Очилата са пригодени така, че да принуждават очите да са в правилна позиция и да не се кривят. Когато е без очила вече почти не се забелязва кривогледство - има подобрение. Но за тези резултати бяха необходими няколко години, постоянство и търпение. На нас също ни педлага лекарката операция, но каза, че на този етап не е спешно. Има смисъл в лечението. Но както ви писах изисква време и търпение. Не знам къде са правили консултация, но нека опитат и в "Токуда". Докторката е голям специалист.
              За клиники в чужбина не знам. По-точно не ни се е налагало да търсим. Но знайте, че кривогледство се лекува до 12г. възраст. Колкото по навреме, толкова по-добре.
              Има доста литература по въпроса. Добре е да сте запознати.
              Желая ви успех!