Свръхчувствителност към силни звуци

4 мнения / 0 new
Последно съобщение
JeMi
Свръхчувствителност към силни звуци

Здравейте,
Някой наблюдавал ли е свръхчувствителност към силни звуци при деца с хидроцефалия? Какви са по-точно реакциите на детето при такъв шум, ако изобщо могат да се свържат с хидроцефалията?

ViTo
JeMi, много хубаво, че

JeMi, много хубаво, че повдигаш този въпрос. Да, забелязала съм свръхчувствителност към силни звуци, плач и др. Синът ми е с вътрешна, вече компенсирана, хидроцефалия и няма шънт, но въпреки всичко е страшно чувствителен от бебе особено към плач, силни звуци, шума от капките на дъжда по перваза на прозореца  и др. По принцип тази чувствителност е характерна за деца и възрастни с увреждания и най-вече с хидроцефалия, след прекаран менингит, със спина бифида и др. Когато сме ходили на рехабилитация и моето дете е плачело или викало, други дечица в инвалидни колички са си запушвали ушите и са се обръщали. Нашето дете, като бебе, винаги когато чуеше друго дете да плаче и той започваше да плаче и дори, когато първото дете се успокоеше, моето продължаваше още дълго след това да плаче, докато не му мине... Сега вече си запушва ушите и прави физиономии, като показва че това въобще не му харесва. Положението с дъжда е критично: „Мамо, спри дъжда!“  Ако завали през нощта изведнъж, след като вече е заспал, се събужда с плач и направо го обхваща паника. Не бях и чувала за страх от дъжда, но има и такава фобия... Омброфобия. Преди време почти се беше оправило положението, но от завчера пак забелязвам същите признаци. Много ми е мъчно, като го гледам, как трепери и какъв ужас е изписан в очите му. А какво ли не му обяснявахме и разказвахме чудни приказки и истории за облаците и тревичките и цветенцата... Излизахме на дъжда, когато по-леко валеше, да се гушкаме...Е, нищо не помогна. Като се умори да плаче пак си заспива.

Хубавото е, че като поотрасна, като чуе някой да плаче не започва и той да плаче, но е загрижен и винаги трябва да се обясни ситуацията, за да не ревне и той.

Статия за най-странните фобии:

http://po-zdravidnes.com/medicina/7022--.html

Даниела
Моят син също е чувствителен

Моят син също е чувствителен към силни звуци. Като малък като че ли повече беше проявено, но общо взето си остава сякаш се стряска и страхува . Не може да понася силен шум ..........е ако не е някой БГ-рапър дето го енадул на слушалките си , но там не проявявам мнение щом не го слушам аз....:)
 

Slaveia
Действително при много деца я

Действително при много деца я има тази чувствителност. 

Бях говорила по въпроса с един възрастен (от Швеция) и той каза, че и при възрастните дразненето било силно. Особено при високи звуци с паузи между тях (не постянно високи).