Удължен болничен?

10 posts / 0 new
Last post
JeMi
Удължен болничен?

Здравейте,
Някой има ли представа дали могат да се ползват повече от 40 дни болнични на година при условие, че детето е с ТЕЛК?
Става дума за болнични свързани с общи заболявания.

Slaveia
Болничния за детето или за

Болничния за детето или за родителя е? Пред работодател или пред училищието да послужи?

JeMi
За детето. Пред работодателя.

За детето.
Пред работодателя.

Slaveia
Още чакам отговор. На първо

Още чакам отговор. На първо време ми казаха, че всеки от родителите може да ползва по тези 40 дни (общо 80), но не знам дали могат да се прехвърлят

Slaveia
Още чакам отговор. На първо

Още чакам отговор. На първо време ми казаха, че всеки от родителите може да ползва по тези 40 дни (общо 80), но не знам дали могат да се прехвърлят

JeMi
Здравей Славея,

Здравей Славея,
Аз звънях по телефона в НОИ, но там ми казаха за 40 дни общо за гледане на едно дете, независимо от майката или бащата. И ми обясниха, че има възможност за още 20, но с ЛКК, като в тези дни не се включват престой в болница и гледане на дете под карантина.
Това, което си написала за 40 дни за всеки от родителите (общо 80) от къде е тази информация?
 

Vania
Поради настъпили редица

Поради настъпили редица усложнения след операция на детето ми през 2013г. бях три месеца болничен, като 2 от тях изкарахме в болинцата. По време на престоя в болницата ми дадоха болничен, за 1 седмица бяхме изписани, след което отново се върнахме там, като също ми издадоха болничен след изписването. За третия месец ми дадоха болничен с ЛКК за домашно лечение. Платени са само 40 дни, останалите са неплатени, и просто извинение пред работодателя. Това беше при мен през лятото на 2013г. /юни, юли и август/, и в допълнение, че детето е с ТЕЛК, на 7 тогава навършени години.

Slaveia
Информацията ми е даде моия

Информацията ми е даде моия близка счетоводителка. Може би греши, щом твоят източник е НОИ.

JeMi
Проверено

Здравейте на всички,
Доста се порових и най-вече от личен опит ситуацията с болничните за гледане на дете е следната:
1. Родителите имат право на общо 60 дни болнични, които ще им бъдат заплатени. Почивните дни, които биха били включени в тези 60 дни не се изплащат, но влизат в сметката. 
2. Личния лекар може да изпише до 40 дни за една календарна година, а останалите 20 с ЛКК. Лимита е 60 като може например да имате 45 дни болнични от ЛКК и ще останат още 15, които може и личния лекар да изпише.
3. Болнични не е проблем да се издават, когато се надхвърли бройката от 60 дни, но няма да бъдат плащани от НОИ. БЛ ще служи само като извинение пред работодателя.
4. В тези 60 дни за гледане на дете не се включват болничните, които може да ползва самия родител за себе си. Т.е. не е проблем, ако някой от родителите е болен или "болен" да си вземе болничен и той да му бъде платен.
5. Това за което е добре да се внимава при кратки болнични е при възможност да не вкюлчват почивни дни, че те не се плащат, но пък намалят бройката. 
6. Принципно е възможно болничен да се вземе и с един ден назад т.е. днес можете да си вземете болничен, който да започва от вчера.
7. За престой в болница се издава болничен лист, който е с ЛКК. След лечение в болница, оттам не могат да ви издадат болничен за възстановявавне. Последното става с ЛКК, но не от болницата. Като болничния от ЛКК-то трябва да е продължение на болничния от болницата.
8. За ЛКК-то. Процедурата при деца за възстановяване след операция например е следната: личния лекар издава направление за педиатър. С направлението се отива в някоя поликлиника. По принцип във всяка поликлиника има ЛКК, в която е включен и педиатър. Присъствието на детето не е необходимо. Самия педиатър вече на база направлението и епикризата издава някакъв документ, в който упоменава какъв брой дни ще бъдат нужни за възстановяване (това е малко проформа - аз казах, че ми трябват 30 дни и дори ме попитаха дали не искам повече) и тези документи лекаря си ги предвижва към ЛКК-то. Обикновено ЛКК заседава по веднъж или няколко пъти седмично и разглеждат изпратените им документи и одобряват препоръката на изпращащия лекар за болничен. И след заседанието на ЛКК-то болничния вече е издаден. 
При мен имаше забавяне за втория болничен т.като повечето ЛКК в София бяха в отпуск август месец. Не беше проблем като основание да напишат, че поради административни проблеми не е бил разгледан по-рано. В моя случай болничния започваше на осмо число, а го издадоха на седемнадесето число на месеца.
Това че се грижиш за дете с увреждане не е основание за по-голям размер на болничните. Както се изрази един председател на ЛКК - ние получаваме пари от държавата, заради това че се грижим за деца с диагнози и няма да получиш БЛ, ако отидеш и кажеш детето ми е с хидроцефалия и имам нужда от болничен за гледането му.
На сайта на НОИ има телефон, на който могат да се задават всякакви въпроси. По отношение на болничните доста внимателно ми обясниха какъв е реда.

ViTo
Ето и една полезна страница: 

Ето и една полезна страница: 

http://rabotatami.com/info/osnovnitrudovipravaizad-pravonaotpuskzabolen....