Нашият лагер през 2016

 

 

Ние, Сдружение „Спина бифида и хидроцефалия – България”, за поредна година проведохме Спортен лагер за деца с двигателни затруднения. Тази година се срещнахме от 3ти до 6ти септември в курортен комплекс „Св. Константин и Елена“, гр. Варна. В лагера взеха участие 18 деца със спина бифида и/или хидроцефалия, братя, сестри  и семействата им от цялата страна.

Децата участваха в организирани занимания за повишаване на двигателната активност – плуване, терапевтична езда, адаптирана йога за деца, тенис на маса и спортни игри на открито.

Родителите получиха ценни съвети и насоки по време на обучението ”Движение и спорт при деца с двигателни затруднения”, проведено от екип на Фондация „Карин дом. Освен радостта в очите на децата, движението и игрите, лагерът има за цел и да създаде и среда за подкрепа и обмяна на опит между родителите.

В дискусията през 3-тия ден от лагера, семейство Недялкови и дъщеря им Криси разказаха за изкачванията в планината – за подготовката и за въздействието, което тя оказва. Даниела Йорданова разказа за участието на сина си Цветомир в баскетболния лагер през тази година и за ползите от екипния спорт.

През последния 4-ти ден, децата посетиха представление в Делфинариума и се забавляваха страхотно. Вярваме в това, че децата заслужават да общуват, да спортуват и да растат достойно!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За някои семейства това е поредния ежегоден лагер, организиран от Сдружението, в което те участват. Веселина, майка на две от децата, написа:

„Годишните лагери на сдружението действат много зареждащо и положително и на двете ми деца. Седмици след това те не спират да разказват за преживяното. Габи все още разказва за това  как е спечелила на баскетбол и за срещата си кончетата,а медала ,който получи,носи почти постоянно.  Тази година децата бяха повече,а с това и игрите и забавленията.

За мен като родител също беше полезно. Запознах се с нови родители,с тези с които вече се познаваме си побъбрихме и обменихме опит за това кой какво е постигнал през изминалата една година и какво планува да направи за напред.“

 

 

За Валентин и неговия син това беше първо участие. Бащата разказва:

„Много зареждащо изживяване! Имах някакви очаквания, но те бяха надминати. Освен, че се запознах с други родители , участвахме в много интересни и полезни обучения. „

 

 

След като лагерът приключи и всички се прибраха по родните си места, 12 годишната Криси ни изпрати писмо, част от което споделяме:

Лагерът в Константин и Елена тази година беше прекрасен! Най-много ми харесаха ездата и пускането на фенери последната вечер. Много се радвам, че мога да се запозная и с нови деца и да си споделяме различни неща. А с повечето вече сме доста добри приятели и много се забавляваме като се видим.       

С удоволствие ще участвам и следващата година и с нетърпение ще очаквам нови срещи с всички!“

 

 

За по-малките деца емоцията от общуването бе много силна и затова вярваме, че създадените приятелства ще са за цял живот. Удоволствие беше да наблюдаваме как децата играят свободно, как се смеят и споделят без притеснения.

8 годишната Тимшел споделя: „Най-много ми харесаха игрите вечер, на криеница и развален телефон с другите деца. Това беше най-забавно! Другата година лагерът трябва да е с един ден повече, за да има повече време за игра!“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Благодарим на всички, които участваха в „Благотворителна кампания с календари на сдружение СБХБ, „Уикенд с кауза”, „Травентурия” ООД, Мисията за спортна екипировка в Time Heroes, Община Варна, Феста Делфинариум и на всички други дарители и доброволци, които спомогнаха за финансирането и организацията на лагера!

 

В кампанията за набиране на средства от дарители и продажба на календари събрахме за провеждане на лагера 7500 лв. Те бяха разходвани по следния начин:

1              Хотелско настаняване  за семействата: 6643.25 лв

2              Хонорар за външни лектори: 175 лв

3              Хипотерапия за децата и адаптирана йога: 305 лв

4              Посещение на делфинариум: 293 лв

5              Разходи за визуализация - печат на плакати, балони, фенери: 85.9 лв

                Общо: 7502.15 лв