Стартирахме проект "МОЯТ СПОРТ"

 

На 30 септември Сдружение Спина бифида и хидроцефалия-България стартира проект "МОЯТ СПОРТ". Проектът цели да насърчи спортуването при деца с двигателни нарушения и се осъществява благодарение на програма „Спорт за по-добър живот на децата”, финансирана от TBI Bank ЕАД, реализирана с професионалното съдействие на BCause.

 

По проекта ще работим с 20 деца и техните семейства от Варна. Задачите, които сме си поставили са свързани с това да осигурим и разширим възможностите на децата с двигателни нарушения  да спортуват, предоставяйки им достъп до 6 варианта тренировки в рамките на проекта – плуване, хипотерапия, йога, бягане, кросфит, игри на открито, всички адаптирани за хора с увреждания. Целта ни е да представим  на децата спортните занимания като интересни дейности, с положителен емоционален заряд. Изграждането на положително отношение към спорта  и представянето на различни варианти за двигателна активност увеличават възможността децата да намерят „своя“ спорт и да продължат да се занимават с него и в бъдеще. Не по-малко важно е детето да среща подкрепа и положителна настройка към спорта и в семейството, затова проектът включва активното участие и на родителите, братята и сестрите в семейството.

 

 

Започнахме на 30ти сепетември, когато събрахме родителите, участващи в проекта в Семейния клуб на сдружението и им представихме в детайли всички планирани дейности. Меглена Тодорова, терапевт по метода Бобат, говори за ползите от спорта и движението в живота на децата с двигателни нарушения. На следващия родителите имаха възможност в рамките на проекта да получат лична консултация относно двигателната активност на своето дете от Меглена Тодорова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През следващите уикенди на децата им предстои да опитат различни спортове и заедно с това, сме им подготвили и много изненади.  

 

На 8-ми и 9-ти октомври сме при Ирена Методиева в Центъра за терапевтична езда „Ин и Ян“, а  на 15-ти ще бягаме заедно с приятелите от iRun.

 

Очаквайте скоро по-подробна информация и за останалите активности включени в проекта МОЯТ СПОРТ.

Категория: