За стъпките на Отбор Запад Част 2: Да покажем как се прави

При анализа на проблема и процеса на обмисляне, децата се убедиха в ползите от активния начин на живот, но и осъзнаха, че голяма част от хората с увреждания не виждат своето място в спорта. Те просто не смеят да се престрашат, като понякога причините са свързани с предрасъдъци в самите хора с увреждания и в обществото, а друг път с липса на подходящи условия за адаптиран спорт у нас.

 

Ето какво споделя Виктория Недялкова, ментор на Отбор Запад.

 „Темата е много важна, особено за децата с увреждания. Спортът незибежно присъства в ежедневието им и това трябва да се случва естествено и да носи положителни емоции, за да продължи през целия им живот.

Нека само да погледнем в Норвегия. Спортът сред хората с увреждания там е силно развит. Ханс Кристиан, от Норвежката асоциация за спина бифида и хидроцефалия, е страхотен пример за това. Той цял живот се занимава с всякакви видове спорт –тренировки с тежести в зала, кану,  баскетбол на колички, хокей на шейни, каране на триколесно колело, ски за хора с увреждания и каквото още се сетиш. Мисля си, че именно срещата и разговорите на децата с Ханс Кристиан по време на обучението провокираха избора на нашата тема.

За съжаление в България нямаме добри условия за спорт за хората с увреждания, но се надяваме че чрез промяна в начина на мислене ще донесем промяна и в средата. Именно това е целта на Отбор Запад- промяна в нагласите, както на цялото ни общество, така и на самите хора с дефицити

 

Личния опит: стратегия за успех

А какъв по-добър начин да постигнат промяна и да покажат колко достъпен и важен е спортът, от личния приемер?

Като деца от новото хилядолетие, които растат с чатове, влогове, стриймове, Отбор Запад са убедени, че именно YouTube и социалните мрежи са начина да разпространят своето послание, да споделят своите мисли за спорта, да разкажат за емоциите които им носи и да покажат как спортуват и какво могат. Така се ражда планът децата да записват видео клипове за канала на Младите застъпват, в които говорят за ползите от спорта, споделят част от своите тренировки и показват постижения ти.

 

Камерата

На пръв поглед всичко изглежда лесно като детска игра, особено за хлапета пълни с енергия, идеи, жаление да покажат най-доброто от себе си. И точно в този момент, най-неочаквано, децата от Отбро Запад се сблъскват с първото сериозно предизвикателство в своята застъпническа инициатива: камерата. Оказва се, че да застанеш пред камера е по-трудно отколкото са си представяли, като затруднднията не идват от липсата на техническата грамотност, на идеи или послание.

В главите на тийнеджърите се сблъскват хиляди въпроси:„Как ще изглеждам в клипа?“,  „Защо гласът ми звучи странно?“, „Защо косата ми стърчи?“, „Ще ме харесат ли?“. Отбор Запад има нужда от подкрепа и съвет. По време на личните консултации менторът започва целенасочено да работи върху уменията за представяне, говорене пред публика и камерата. Виктория запознава децата с различни техники за концентрация, справяне със стреса, релаксация и дишане. Тя им поставя различни лични предизвикателства, с които стимулира потенциала на всяко дете.

Целият процес отнема няколко месеца. В крайна сметка, децата от Отбор Запад успяват да надвият страховете си и записват клипове с лично представяне за канала на Младите застъпват. Видеaта може да видите ТУК.

 

Чакаме с нетърпение още много клипове от Отбор Запад.

Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от „Спина бифида и хидроцефалия-България“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че текстът отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

 

Проект „Младите застъпват“ е финансиран по Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство

 

Премини към: