ИЗЧИСТВАНЕ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

Как да правим клизма. Практически съвети.

Изчистването на дебелото черво (т.н. клизма) е тема, която засяга голяма част от деца и възрастни със спина бифида. Въпреки това, за нея рядко се говори. Това, което ни провокира да отворим темата и да дадам някои практически съвети бяха уродинамичните изследвания, които д-р Пеев и д-р Пастушка направиха през март 2015. За изследванията д-р Пастушка имаше изискване децата да бъдат с чисто дебело черво. Тогава се оказа, че много родители погрешно мислят, че щом детето ходи всеки ден до тоалетна, значи успява по естествен път да изчисти напълно дебелото черво. Очазва се, че голяма част от децата не успяват да се изчистят и по-навътре в храносмилателната система има задръжка на фекална маса.

 

Напомняме отново, че спина бифида може да засегне по различен начин храносмилателната система. При някои пациенти се наблюдава хроничен запек и затруднения с изхождането, а при други има непрекъснато неконтролирано изпускане. Независимо към коя група е пациентът, винаги съществува риск червото да не се изчиства напълно самостоятелно и  в тялото да остават с дни токсини и бактерии, които вредят на целия организъм. В тези случаи много често се наблюдава „прескачане“ на бактерии от червото към пикочния мехур и хората/децата страдат от чести урологични инфекции.

 

Затова специалистите препоръчавт изчистване на дебелото черво с помощта на клизма. Това е процедура, при която през ануса се налива течност в дебелото черво. С обратното излизане на течността се постига и изчистването. При пациентите със спина бифида процедурата има своите особености заради слабия тонус на аналния сфинктер. В другите европейски страни и Севрна Америка родителите са обучавани на процедурата от уротерапевт или специално обучена за това сестра. В България трудно се намират специалисти, които да обяснят и да извършат практическото обучение.

Затова си позволяваме да дадем някои практически съвети, като родители с няколко годишен опит. При всички случаи обаче, ви съветваме да се консултирате със специалист, с който да съгласувате и нашите съвети.

Още нещо, което трябва да отбележим: процедурата, която описваме не е за стомирани пациенти. При тях изчистването е отгоре надолу и се предполага, че са минали обучение от медицинско лице.                                                          

 

 

Избор на иригационна система

За да направите клизмата ви е необходима ириганционна система, с помощта на която да вкарате водата (течноста) в червото. Съществува голям риск стандартните иригационни системи да не свършат работа. При пациентите със слаб тонус на аналния сфинктер водата(течността) често изтича вместо да влезе навътре и да „промие“ червото. В такива случаи се препоръчва специален конусообразен накрайник. Заради своята форма, той действа като запушалка и възпрепятства нежеланото изтичане.

Иригационните комплекти се състоят от накрайник и торбичка, в която се налива водата (течността). Те обикновено са свързани с ограничител за контрол на скоростта на вливане. По време на процедурата торбичката се поставя нависоко и с помощта на гравитацията водата влиза под налягане в червото. 

На пазара има различни производители, които предлагат такива продукти – Coloplast, Convatec, Hollister и други. В България трудно може да ги намерите в аптеките, затова ви съветваме да се свържете директно по телефона с вносителя. Друг вариант, който някои родители използват е покупки чрез интернет от чужди сайтове. Цената на един комплет варира между 50 и 100 лв. В зависимост от съхранението торбичката може да се ползва до година, а накрайникаът е добре да се сменя през няколко месеца.

Има и по-нови модели със помпа и специални балонни катетри, които са още по-лесни за употреба (примерно системата Peristeen на Coloplast), но за съжаление са скъпи и трудно човек може да се сдобие с тях.

Клизмата може да направите и с обикновен уринарен интермитентен катетър за мъже (от по-дългите) и дебела спринцовка с капацитет 150-200 мл. Изтичането на теността е избегнато, тъй като катетърът се вкарва по-навътре. Проблем обаче има във връзката между спринцовката и катетъра, от където може да се получи изтичане.

 

 

Каква течност да използваме и в какво количесто

За прочистването на червото може да се използват различни течности: обикновена вода, физиологичен серум, хипертоничен разтвор, сапунен разтвор, олио. Обърнете внимание, че не всички течности може да са подходящи за иригационната система, която имате. Тък като всички родители от нашата група са обучавани да правят клизмата с вода, по-надлу ще опишем тази процедура.

В най-добрия случай съгласувайте количеството вода с наблюдаващия лекар/уролог.

Ориентировъчните обеми, коитода използвате според възрастта са:

·         Възрастни: 750-1000мл

·         Тийнеджъри: 500-750мл

·         Деца: 300-500мл

·         Кърмачета: 250-350 мл

·         Новородени: 150-250 мл

 

Честота

Ако сега започвате, първоначално правете клизма всеки ден в рамките на седмица, за да се изчисти добре червото. След това разредете интервалите и наблюдавайте кога се появяват зацапвания. Различните деца имат различни графици. При някои клизмата се налага всеки ден, при други по-рядко. Правете поне 3 процедури седмично.

 

Как да направим клизмата. Процедурата в лесни стъпки.

Предварителна подготовка:

Когато детето е по-голямо и може да стои седнало самостоятелно, най-удобното място е тоалетната.

Изберете място в близост до тоалетната чиния, където да закачите торбичката на иригационната система. Мястото трябва да е достатъчно високо и в същото време близко до тоалетната. Ако нямате нищо подходящо, залепете или монтирайте малка закачалка/кукичка. Имайте предвид, че трябва да издържа товар според количеството течност.

Осигурете си ръкавици за еднократна употреба. В случай, че нямате и чист найлонов плик ще свърши работа.

 

Стъпка 1

Подгответе иригационната система. Оставете я затворена с помоща на ограничителя. Може да позлвате обикновена вода от чешмата. Нагласете водата около 37 градуса – температурата на човешкото тяло. Не трябва да я усещате нито твърде топла, нито студена. Когато сте нагласили температурата налейте в системата необходимото количество вода.  Ако сте наляли повече, отворете системата, за да изтече ненужното количество.

 

 

Стъпка 2

Закачете напълнената с вода торбичка на закачалката. Сложете ръкавици за еднократна употреба. Съобразете материала с възможни алергии при детето (не използвайте латексови ръкавици).

 

Стъпка 3

Сложете детето да седне на тоалетната чиния.

 

Стъпка 4

Внимателно поставете коносообразния накрайник до ануса и леко натиснете. С другата ръка  преместете ограничителя. Чрез него отваряте и затваряте системата и контролирате скоростта на вливаването. Докато водата се влива системата трябва да е отворена. Използвайте възможно най-ниската скорост. Бързото пълнене на червото може да доведе до дискомфорт и дори коремни болки. През цялото време придържайте коносообразния накрайник с лек натиск, за да избегнете изтичане на водата навън.

 

Стъпка 5

След няколко минути торбичката ще е вече празна. Затворете системата с помоща на ограничителя. Продължете да притискате накрайника в продължение на 5 минути, след което внимателно го махнете.

 

Стъпка 6

Когато махнете накрайника ще започне изтичане на вода и фекална маса. При различните деца това отнема различно време-30-40 минути и повече. С времето ще прецените колко ще е необходимо на вашето дете. Тъй като детето ще прекара не малко време в тоалетната е желателно да му осигурите максимален комфорт. Това е важно и за да не се създадат негативни асоциации спрямо процедурата.

Ето и няколко идеи:

·         Използвайте мека и удобно поставка за тоалетна за деца;

·         Осигурете столче за краката, при възможност;

·         По време на престоя  дайте любимата играчка, книжка;

·         Позволете на детето да гледа филмчета на компютъра или да играе на таблет/електронна игра.

 

Стъпка 7

Когато времето изтече изкъпете или почистете детето. Някои родители споделят, че до около 30 минути след приключването може да има спонтанно изтичане. Затова ви съветваме да ползвате памперс непосредствено след клизмата и да наблюдавате за зацапвания.

 

Стъпка 8

Почистете накрайника на иригационната система с топла вода и сапун. Със суха и чиста кърпа подсушете торбичката от вътрешната страна. Съхранявайте на проветриво и хладно място, за да избегнете появата на мухъл и да ползвате комплекта по-дълго време.

 

 

Темата е изготвена от родители и остава отворена. Ако имате какво да добавите може да пишете на info@sbhb.org или да споделите във форума.

 

ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТ! Тъй като някои случаи могат да се различават от общата информация, представена тук, Ви съветваме да се консултирате индивидуално с квалифициран медицински специалист.

Премини към: