УСПЕШЕН ФИНАЛ ЗА ПРОЕКТ МОЯТ СПОРТ

Сдружение „Спина бифида и хидроцефалия-България“ изпълни проекта "МОЯТ СПОРТ" в периода октомври-ноември 2016. Проектът целеше да насърчи спортуването при деца с двигателни нарушения и се осъществи благодарение на програма „Спорт за по-добър живот на децата”, финансирана от TBI Bank ЕАД, реализирана с професионалното съдействие на BCause.

В проектът „МОЯТ СПОРТ“ работихме с група от 21 деца от Варна. Задачите, които си поставихме са свързани с това да осигурим и разширим възможностите на децата с двигателни нарушения  да спортуват, предоставяйки им достъп до различни видове спорт, адаптирани за хора с увреждания.

 

За двата месеца децата участваха в различни спортни занимания, както групови, така и индивидуални – терапевтична езда, групово бягане, адаптирана йога, кросфит, плуване, спортни занимателни игри.

Повече информация и снимки от различните дейности може да намерите на подстраницата на проекта МОЯТ СПОРТ: https://tinyurl.com/txub69y

 

Антония е една от най-ентусиазираните участнички в Проекта, затова избрахме да ви запознаем с нея. Тони е на 11 години. Харесва движението и спорта. През летните месеци се занимаваше с плуване и от време на време с езда.

Спортните занимание са скъпо удоволствие за повечето семейства, особено за семействата на деца с нарушения. При тях допълнителна бариера е и липсата на места и спортни клубове, които предлагат адаптирани услуги за деца с двигателен дефицит. Повечето семейства се ограничават до рехабилитация, движение на открито през почивните дни и понякога спорт. Тони и семейството се включиха с голяма радост в Проекта, заради достъпа до повече спортни занимания. Освен, че тренираше по-често през тези два месеца, Тони опита нови спортове, запозна се с нови треньори и подходи и се забавляваше с приятели.

При ездата треньорката остана силно впечатлена от Антония и през пролетта планират съвместни тренировки по професионална пара-езда.

 

Обичаш ли да спортуваш?

Да, много.

 

Кои нови спортове опита по време на Проекта?

Ново за мен беше заниманието по кросфит и бягането с групата.

 

Искаш ли да продължиш да се занимаваш с някой от спортовете?

Да,продължавам с плуване(на 18.12.16г имам състезание). Бих била доволна ако ходя и на езда 

 

Кога през Проекта се забавлява най-много?

Най-забавно беше по време на ездата. Спортният празник в края на проекта също беше хубав.

 

Какво ти хареса най-много?

Най-много ми харесатова,че макар и бях с моите приятели-Тимшел ,Жени, Никола, Мурат и Нихат.