ТЕРМОТЕРАПИЯ

 

Приложение на термотерапията при деца и възрастни със спина бифда и/или хидроцефалия

 

 

Термотерапията е един от физиотерапевтичните методи с приложение при деца и възрастни със спина бифида и/или хидроцефалия. По време на процедурите най-често се използва парафин, термо-гел или друг източник на екзогенна топлина, който се поставя върху мускулни групи, предварително определени от наблюдаващия физиотерапевт или рехабилитатор. Традиционно методиката се прилага при спастични състояния, „втърдена“ мускулатура и пренапрежение.

 

По време на терапия загряващият източник (предварително нагрят до коло 50 градуса) се поставя върху кожата и започва бавно да отдава топлината си.  На тези места кожата и тъкъните могат да увеличат температурата си  до 15 градуса. След приключване на процедурата кожата много бавно губи топлината, повишава се местният тъкънен обмен, подобрява се трофиката. Счита се, че термотерапията стимулира и ускорява възстановяването на травматично увредени периферни нерви и други тъкани, намалява спазъма на мускулите, разнася възпалителните отоци и има изразен болкоуспокояващ ефект.

 

Обикновено процедурата трае от 10 до 20 минути. Освен в специализираните медицински заведения и рехабилитационни центрове, термотерапията може да се прилага и в домашни условия с помоща на загряващи компреси и термогелове за многократна употреба.

 

 

ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТ! Тъй като някои случаи могат да се различават от общата информация, представена тук, Ви съветваме да се консултирате индивидуално с квалифициран медицински специалист. СБХБ не носи отговорност за изнесената информация!

В част от материалите по темата „Физиотерапия и рехабилитация“ е използвана информация от интернет сайтовете на асоциациите за спина бифида и хидроцефалия в Австрия и Германия.

 

Благодарим за редакцията на Меглена Тодорова – терапевт по метода Бобат.