бременност след дете със спина бифида

17 posts / 0 new
Last post
Slaveia
бременност след дете със спина бифида

Здравейте,

Откривам тази тема за родителството, за да споделя нещо лично. Повечето хора във форума ме познават и знаят, че не съм нов родители, но пък вече официално мога да се похваля, че очаквам второто си дететнце, така че пиша в качеството си на бъдещ родител. Много сложно го казах, но като пиша за лични неща и се притеснявам :)

След като имаш едно дете с дефект на невралната тръба, темата за второ е винаги сложна. Затова ми се иска да ви разкажа повече. Надявам се и други родители да споделят добрия опит, за да изгоним страха и да дадем надежда.

Колкото до самата мен, вече съм бременна в средата на четвърти месец.

Малко след като се роди дъщеря ми със съпруга ми отидохме на консултация при проф. Кременски, който ме посъветва за второто дете да пия фолиева киселина от по 4-5 мг на деца поне 3 месеца преди забременяване и ми обясни за всички изследвания, които е добре да си направя при следваща бременност.

 

Пия фолиева киселина в дози от по 5 мг на ден, от една година преди зачеването. Мислих си да приемам фолиева киселина поне 6 месеца предварително, но хубавите работи не стават по поръчка и срока се удължи на една година. Трудно ми беше да намеря фолиева киселина на българския пазар в толкова високи дози, затова си я снабдявах от чужбина - едно хапче по 10 мг на два дни.

 

Първото изследване, което си направих беше ранния скрининг - 11-13-та седмица, който включва ехографкси замервания и кръвна проба. Направих ги във Варна, въпреки че бях горещо съвествана да отида в София. Резултатите бяха добри. Изследването не се покрива от касата, дори и първото ти дете да е с генетично увреждане. Платих 30 лв за ехографското замерване и 25 лв за кръвта..

В 15-та седмица вече отидох до София за ехограф за отхвърляне на спина бифида при д-р Марков. :)))))))))) Е, диагнозата отворена спина бифида беше отхвърлена. Лекарят ми обясни, че затворени форми не могат да се изключат, но вече не го случах. Най-големите ми страхове просто се изпариха за секунда. Лекарят ми препоръча още един ехограф през 21 седмица, за отхвърляне на разни други диагнози, за които надявам се никога да не разбера. Изследването също не се покрива от касата и за него платихме 80 лв. Изпрах този специалист, защото Кременски изрично ме посъветва за този ехограф да избера някой от консултантите в Майчин дом - специалист на национално ниво. Самият д-р Марков ми го препоръча моя близка гинеколог.

Всъщност вчера се прибрахме от София и затова спирам до тук. Радвам се, че споделих с вас тази добра новина. Стискайте палци за лека бременност и всичко да е наред. Знаете, че страховете винаги остават....

 

Ivelina Koleva
Уау :) Честито !!!! Желая

Уау :) Честито !!!! Желая лека и безпроблемна бременност.Позитивно мислене и всичко ще е о.к. 

Vesi
Славея,честито!!!

Славея,честито!!!
Това е страхотна новина!Радвам се,че я сподели с нас.
Пожелавам ти лека и безпроблемна бременност стискаме палци и на финала да гушнеш едно здраво бебче.
Всичко ще е наред,вярвай в това и мисли само хубави неща!!!

ViTo
Честито и от всички нас!

Честито и от всички нас! Прекрасни новини, че с бебчо всичко е наред и дано и за напред бъде така! Лека, спокойна и безпроблемна бременност ти пожелаваме и едно здраво, сладко и пухкаво бебче!
Малката ще става кака... Сладурана... Как ли се радва вече...
Лошо е, че касата не поема поне част от сумите за прегледите, но това е друга тема.
Поздрави и всичко най-хубаво...

Даниела
Честито и от мен!

Честито и от мен!
Много съм щастлива от хубавите новини.
Тези дечковци са късметлии с тази прекрасна мама!
 
А помеждудругото другия месец може и да те видя ,за да съм сигурна , че  храниш добре бебето  - това ще се случи на ваша територия стига да ме посетиш де.

Vania
Радвам се, Славея, че сподели

Радвам се, Славея, че сподели прекрасната новина с всички нас. Пожелавам ти от сърце лека бременност! Страховете остават, но трябва да бъдем достатъчно силни, за да ги превъзмогнем.

Slaveia
Благодаря ви за хубавите думи

Благодаря ви за хубавите думи, момичета!

Отворих тази тема, не толкова заради себе си. Вкъщи всички се радваме на бременноста и гледаме положително към бъдещето. По-скоро го направих за всички вас, които събирате кураж за още едно дете :) Надявам се да съмн ви полезна, споделяйки опита си с хранителните добавки, изследванията, докторите и пр.

Ще пиша по-нататък как са минали и другите изследвания :)

 

Biby
Честито и от мен за

Честито и от мен за страхотната новина!Много, много слънчеви усмивки и щастливи мигове ви желая!

Slaveia
Здравейте на всички!

Здравейте на всички!

Както виждам малко сте ме изпреварили и бързичко сте отворили нова тема, но аз държа да си приключа с тази :)

На дивана до мен спинка малкия Денис. Роди се на 28-ми декември - здрав, ревлив и русоляв, 50 см, 3,100 кг.

Искрено вярвам, че всичко това се случи заради високите дози фолиева киселина, които приемах преди и по време на бременността и заради здравословния живот, който се опитвах да водя докато носих малкото човече в мен.

Надявам се да сме добър пример и скоро и други от вас, момичета, да гушкате по още едно бебче, защото всички сте страхотни майки!!!

Vesi
Честито Славея!Да е жив и

Честито Славея!Да е жив и здрав малкия Денис,да расте спокойно и безгрижно дете и много да радва мама,тати и кака.
Много целувки от нас с Габи!

ViTo
Дано скоро и в тази тема

Дано скоро и в тази тема някой пак да пише, че е в очакване и някое от децата ще си имат братче или сестриче... От сърце го пожелавам на всички, които се двоумят или чакат „удобният момент“.  

Кой знае, след лятото може и някой да се похвали...  wink Или пък догодина...

heart

Даниела
Ами .....кой знае??? Може и

Ами .....кой знае??? Може и да има, Незнам, ама чакаме с нетърпение да му честитим........ :)
Вчера някъде четох, че в Бълария имало приръст спрям о миналата година така , че действайте и не се плашете...........е може да спомогнете и за умножаването на населението и  на други страни - да не е точно България, но нека да има повече дечковци и да са много здрави и силни :)

ViTo
Много се смях... Ама може,

smiley Много се смях... Ама може, разбира се, защо да не може... 

Slaveia
Няколко майки ме питаха в

Няколко майки ме питаха в лични разговори от къде могат да си вземат фолиева киселина в по-голяма концентрация. Мога да им препоръчам www.iherb.com като сайт за хранителни добавки и конкретно това:

http://www.iherb.com/Natural-Factors-Folic-Acid-1-mg-90-Tablets/2609#p=1...

Концентрацията е 1мг, но могат да се вземат 4-5 таблетки дневно. Доста по-добре от варианта 10-12.

За поръчка трябва валидна кредитна карта, а доставката е 4 долара (до 2 кг). Поръчката идва до пощенския клон.

 

ViTo
Здравейте! Айде и аз в темата

Здравейте! Айде и аз в темата... smiley

И ние сме в очкаване на второто ни детенце. Пиех и продължавам да пия фолиева киселина и по-точно метафолин и още преди забременяването започнах с комбинираните витамини на „Фемибион 1“ за бъдещи майки и за първите три месеца от бременността. Сега продължавам с „Фемибион 2“ и др. витамини и добавки /при необходимост/. За сега всичко е наред и всички изследвания показват едно здраво и добре развиващо се бебче, слава Богу. Предстоят ми още изследвания и се надявам до края всичко да е наред. И още нещо, и бъдещият татко и той пи фолиева киселина (Неофолик Мета) 2-3 месеца преди това...

Поздрави!

Даниела
Здравейте! С най-голямо

Здравейте! С най-голямо удоволствие искам да честитя втората рожба на Вили и да пожелая на нея и цялото и прекрасно семейство да бъдат много щастливи.
Добре дошла Ирина! Расни и порасни здрава и умна, всичко останало ще ти бъде дадено от мама, тате , бате и баба.

Antoaneta Ivanova
 Много се радвам да науча

  Много се радвам да науча тази новина   Пожелавам на семейството много радост, щастие и късмет в живота на малката Ирина!