Пренатална операция на бебе със спина бифида

5 posts / 0 new
Last post
ViTo
Пренатална операция на бебе със спина бифида

Днес получих линк към това видео и реших да го споделя тук, макар че говорят на холандски, все пак се подразбира и най-интересните моменти са заснети...

http://vimeo.com/96007389

Респект към всички лекари способни да направят такава операция!

Видеото е много интересно и от друга гледна точка-да се надникне „зад кулисите“ и да се види в какви условия работят лекарите в уредените държави и какво наистина е отношението ѝм към пациентите.

В такъв труден за нашата държава момент /наводненията в Източна България/ и като знам на каква „помощ“ могат да се надяват хората, направо ми се струва  нетактично да споделям този клип сега, но това е реалността...

Дай Боже сили на всички ни да вярваме и да се оповаваме на Теб и помогни на бедстващите хора да се справят със стихията! Амин!

 

 

Slaveia
Изненадах се, че Холандия го

Изненадах се, че Холандия го правят. Знаех, че в Полша пренатално затваряне на спината е практика от поне 5-6 години (може и 10 да са). Лекарският екип е обучаван в Америка. Интересно е още, че осигурителният им фонд покрива напълно операцията, колкото и рискова да звучи. 

Ако на някой му трябват контакти, нека пише и ще се разровя. 

До колкото знам, най-подробно въпроса е разгледан от американската програма/проучване MOMS - http://www.spinabifidamoms.com/english/index.html

Всъщност въпросът е доста спорен. Не знам дали е за добро или за лошо, че в България много често научаваш диагнозата след раждането.

 

 

ViTo
Много се радвам,че сподели за

Много се радвам,че сподели за Полша-това не го знаех... А иначе семейството са от Холандия, но операцията е извършена в Белгия от американски лекар, който са поканили и показва това на колегите си там /поне аз това разбрах от клипчето... и без грам познания по холандски/. И аз не съм убедена за ползата от една такава операция, но е интересно да се знае, къде има възможност да се направи такава. За Германия също съм чувала, но сега нямам време да се поразровя из нета, за да потърся информацията. Майката-холандката си е направила блог в интернет и пише нещо, като виртуален дневник, но като не разбирам, не мога да си преведа нищо... Май ще трябва да се пробвам с гугълчо... smiley  Ще бъде интересно, като се роди детенцето да се види след години, как се развива.

И малко в страни от темата, но преди време една майка ме “успокояваше“, че не познавала семейство в Германия, Австрия и Швейцария, с детенце със спина бифида, което да има и второ дете с тази малформация. Преди дни обаче, се запознах с една майка, която ми сподели че познава жена с три деца със спина бифида, ако не се лъжа и трите с отворената форма или две с отворената форма и едно с окулта... И трите си имат различни симптоми.  И един мъж със отворена спина-аперта, от нашата група тук  сподели, че брат му е с окулта /затворена спина бифида/. Но това не искам да прозвучи песимистично-в никакъв случай! От децата по-хубаво няма и само мога да се надявам скоро повече майки от тези, които познавам, да се похвалят с новината за бебче  в другата тема, а кой знае и аз кога ще драсна там... wink

 

 

 

Slaveia
Така е. Всяка бременност крие

Така е. Всяка бременност крие риск, дори майката да е приемала фолиева киселина, да е здрава, да няма фамилна обремененост и пр. 

Пишейки това се сещам, че скоро попаднах на едно изследване, според което ако бъдещите татковци приемат б-комплекс имат по-големи шансове за здраво потомство :) 

Така че фолиевата киселина май вече не е само "женска" хранителна добавка :)

ViTo
Абсолютно си права, Славея!

Абсолютно си права, Славея! Хубаво е и татковците, заедно с майките, да приемат поне 3 месеца фолиева киселина преди зачатието на детето. А ето и малко материали по темата:

Фолиева киселина за бъдещи татковци

Прочети още на: http://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/8709-folieva-kiselina-za-badeshti-tatkovtsi/
 

http://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/8709-folieva-kiselina-za-ba...

http://www.pharmacy-bg.com/mujki-i-jenski-problemi/folievata-kiselina-uv...

http://www.vesti.bg/novini/myzhete-syshto-da-priemat-folieva-kiselina-pr...

http://www.palitrastyle.com/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8/%D1%84%...

http://www.zdravoslovnobg.org/intersnistatii/224-folat

Фолиевата киселина помага и срещу депресия при мъжете, а защо не и при жените:

http://biopogled.com/%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1...

В интерес на истината, аз наистина се чувствам много добре, като си пия редовно фолата... Хи-хи-хи...