Достъпна среда в домашни условия

1 post / 0 new
Даниела
Достъпна среда в домашни условия

Здравейте,

иска ми се да отворя тази тема, защото знаете, че повечето от децата ни се нуждаят от някъкви специфични подобрения в домашни условия, за да живеят максимално удобно. Ако имате опит в това ще се радвам да споделите мнения. 

При нас както знаете синът ми се придвижва с количка. Трудностите, които срещаме са стълбите на жилищният вход до асансьора. И за тези стълби се бях спряла на подемно електрическо устройство, което с помоща на акомулатор изкачва стълбите. Поинтересувах се и дори от фирмата дойдоха на място и пробвахме ще ли да стане или не. Оказа се, че като габарит има какво да се желае, но пък пасваше на големината на входа - бях убедена, че точно това ще ми свърши работа и макар , че ще е необходима пак чужда помощ ще е по- лесно изкачването - да ама не, за да кача детето на устройството и да го пригодя към него ми трябваха 15 минути после нагоре добре обаче когато тръгнахме да слизаме надолу се оказа мисия невъзможна трябваше да намеря точната опорна точка за разпределение на тежестта иначе уреда щеше да ме повлече заедно с детето и количката, после трябваше да се боря с неравните стълби, тъй като не са перфектни и когато друсаше между стъпалата поради това че едното е по- високо от максималните 22см другото по- ниско тогава се налага да използваш сила и да подръпваш. А бе с две думи не става. Или поне аз съм мислила, че от раз ще стане, явно трябва практика.Друг е случая, че детето се чудеше къде да се хване защото наклона на количкато и стръмното стълбище му дойдеха в повече............ Постоянна рампа имам предвид електрическа платформа не може да се сложи, защото няма достатъчно пространсто, а и ми се  ще да избегнем мнението на съседите колко ще се тюхкат. Трябва ни нещо което да е преносимо и да бъде удобно и практично! Не зная какво ще е то? Ако вие се сещате за нещо ще се радвам да споделите. 

Може да споделите как са пригодени бани, стаи, стени, врати.......... зам ли то така или иначе ще се побългарява нека поне да е по "европейски" :)

Аз бих споделила за банята, която успяхме да попригодим не напълно, но върши работа. На първо място прага, който беше завишен го поизрязахме и съответно направихме полегат, душа от неподвижен стана подвижен около тоалетната сложихме ръкохватки съобразени с височината на детето, мивката пък я заменихме с по- тесен размер /защото банята е тясна и дълга/ и по този начин спечелихме малко пространство. Не кой знае каква промяна, но определено отнема средства и труд и въпреки, че е неоходим стол, който да се сгъва на стената на този етап детето успява да влезне самостоятелно и да си направи тоалета.  Вкъщи поразчистихме мебелите, че да може да се придвижва по- спокойно с количката. Е има си добрата страна по- малко ненужни мебели и сега не се налага да викам, че да ме чуят комшийте говоря си спокойно и те ме разбират :). Ми това от мен някой , ако се сеща какво чул видял из Европата нека да споделя, че да се намери златната среда.